Lo-Reninge > Nieuws

Nieuws

 

 

24-10-2018
’Geen gsm achter het stuur. Hou je aandacht op de weg’
Ga verantwoord om met je telefoon achter het stuur. Dat is de boodschap van de nieuwe Beloofd!-campagne.

Vlamingen beseffen dat een smartphone gebruiken achter het stuur gevaarlijk kan zijn. 8 op de 10 automobilisten maakt zich zorgen over het eigen smartphonegebruik in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). In een nieuwe campagne geeft de VSV tips om tijdens het rijden de aandacht bij het verkeer te houden.

Gsm'en achter het stuur
Het gemiddelde smartphonegebruik blijft toenemen. In sociale situaties of op eenzame momenten is het normaal geworden om snel even de gsm ter hand te nemen. Recent onderzoek van de VSV geeft aan dat meer dan 4 op de 10 Vlamingen met een smartphone overdag minstens om het halfuur checkt of er geen nieuwe berichten zijn, of iets opzoekt. Die normalisering zet zich ook door in situaties waarin we niet alleen onszelf, maar ook anderen in gevaar brengen: tijdens het rijden met de wagen. Zo maakt 3 op de 4 automobilisten tijdens het rijden wel eens gebruik van de gsm. 1 op de 3 doet dat zelfs vaak tot erg vaak. Slechts 1 op de 3 vindt het echt gemakkelijk om binnenkomende berichten te negeren.

Toch vindt 8 op 10 chauffeurs dat bellen tijdens het rijden een probleem is. Drie kwart van de passagiers vindt het onaanvaardbaar als de bestuurder tijdens het rijden berichten verzendt.

Automodus: hou je aandacht bij het verkeer
Uit de cijfers blijkt dat het haast onmogelijk is om de telefoon helemaal uit de auto weg te denken. Het wordt dus belangrijker om er verantwoord mee om te gaan. VSV stelt de mentale ‘automodus' voor: de keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone op een slimme manier te gebruiken. Afhankelijk van je toestel en van je wagen kan je dat doen op verschillende manieren:
•gsm buiten handbereik
•gsm op ‘niet storen'
•gsm op stil
•handsfree bellen via de carkit

Campagne
De campagne loopt van 8 oktober tot 4 november en bestaat uit wegaffiches en radiospotjes met bekende Vlamingen. Axel Daeseleire, Staf Coppens, Tine Embrechts en Danira Boukhriss Terkessidis zijn de campagnegezichten. Op de site krijg je tips om de automodus te kiezen die het beste bij jou past, en kun je beloven om je smartphonegebruik achter het stuur te beperken.

‘Ik heb mezelf er al vaker op betrapt: stilstaan voor een rood licht en even wat scrollen op m'n smartphone, of in de file een berichtje lezen, en erger nog, het snel-snel proberen te beantwoorden. Gsm'en achter het stuur is even gevaarlijk als dronken rijden. Sinds ik dat besef, probeer ik het dan ook echt niet meer te doen. Ook al kijk je maar enkele seconden naar je smartphone in plaats van op de weg te letten, een ongeval is zo snel gebeurd. Dus voortaan ligt mijn gsm buiten handbereik', aldus Danira.

Voor meer informatie kun je surfen naar www.beloofd.be of www.veiligverkeer.be. Bij het pasklaar materiaal vind je verschillende banners en posters.

’Geen gsm achter het stuur. Hou je aandacht op de weg’