Verkiezingen 2024

Toegankelijkheid stemlokalen

De stemlokalen in Lo-Reninge bevinden zich op onderstaande locaties:

 • Bureau 58 en 59: Polyvalente zaal, Ooststraat 58 in Lo.
 • Bureau 60: Zaal Concorde, Pollinkhovestraat 5 in Pollinkhove.
 • Bureau 61 en 62: WZC Zilvervogel, Dorpplaats 14 in Reninge. 

Overzichtskaartje

Heb je een beperking of ben je minder mobiel? Elk stemlokaal heeft een voorbehouden parkeerplaats, een drempelloze toegang en een aangepast stemhokje. Een bijzitter of stadsafgevaardigde helpt je met plezier. Met toestemming van de voorzitter mag een persoon naar keuze of een assistentiehond je begeleiden.

Kiezerslijst ter inzage

Tot en met 28 mei 2024 kan je de kiezerslijst voor de verkiezingen van 9 juni 2024 bij de dienst burgerzaken inkijken.

Het College van burgemeester en schepenen stelt de kiezerslijst voor de verkiezingen van het Europees, het federaal en het Vlaams Parlement die plaatsvinden op zondag 9 juni 2024 vast op basis van de gegevens van het bevolkingsregister op 1 april 2024. De kiezerslijsten bevatten de namen, geboortedatum en hoofdverblijfplaats van de stemgerechtigde Belgen en de niet-Belgische stemgerechtigden. Deze kiezerslijst kan door iedereen tijdens de openingsuren bij de dienst burgerzaken in het administratief centrum worden ingekeken vanaf 30 april 2024 tot en met de twaalfde dag voor de verkiezingen.

Iedereen die ten onrechte is ingeschreven, geschrapt of weggelaten of van wie de op de kiezerslijst opgenomen gegevens onjuist zijn, kan hiertegen bij het college van burgemeester en schepenen bezwaar indienen, de procedure van bezwaar en beroep ligt bij de dienst burgerzaken ter inzage.

Ook 16- en 17-jarigen verplicht om te stemmen tijdens Europese verkiezingen op 9 juni 2024

Op zondag 9 juni vinden de Europese, Federale en regionale verkiezingen plaats. Voor deze verkiezingen geldt – in tegenstelling tot de lokale en provinciale verkiezingen in oktober dit jaar – wel een opkomstplicht. Elke Belg die minstens 18 is op de verkiezingsdag zal hiervoor een oproepingsbrief ontvangen in mei. Ook 16- en 17-jarigen zijn voor het eerst verplicht om te stemmen op 9 juni voor het Europees Parlement (niet voor de federale en regionale verkiezingen). Jongeren die op 9 juni 16 jaar zijn, moeten dus gaan stemmen.

Stemmen met volmacht tijdens de verkiezingen

Wie omwille van medische redenen, studies, werk of enkele andere gevallen niet kan stemmen kan iemand een volmacht geven. Die persoon gaat in jouw naam stemmen en heeft daarvoor een volmachtformulier op zak. 

De website www.verkiezingen.fgov.be/kiezers/ik-kan-niet-gaan-stemmen bundelt heel wat informatie over het geven van een volmacht, het invullen van zo’n formulier, en het stemmen met iemand z’n volmacht. 

Waarvoor ga je op 9 juni 2024 naar de stembus?

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om te stemmen. Jongeren tussen 16 en 18 jaar mogen stemmen voor de Europese verkiezingen, maar dat is niet verplicht (stemrecht).

 

Wie mag stemmen in Lo-Reninge?

Je voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je bent Belg.
 • Je bent ingeschreven in het bevolkingsregister van Lo-Reninge.
 • Je bent op de dag van de verkiezingen:
  • 16 jaar of ouder (voor Europese verkiezingen)
  • 18 jaar of ouder (voor lokale, provinciale, Vlaamse en federale verkiezingen)
 • Je hebt stemrecht (je bent niet uitgesloten of geschorst).

Bekijk de specifieke voorwaarden voor:

 

Oproepingsbrief

Alle inwoners vanaf 18 jaar krijgen een oproepingsbrief van de stad, ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen. In de oproepingsbrief vind je wanneer je in welk stembureau moet zijn.

Dit breng je mee:

 • Oproepingsbrief. Zonder oproepingsbrief kan je geen geldige stem uitbrengen.
 • Identiteitskaart

Oproepingsbrief kwijt of niet ontvangen?

Je kan in de week voor de verkiezingen een kopie van je persoonlijke oproepingsbrief aanvragen bij de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren.

Meer info over de verkiezingen van 9 juni?

Op zoek naar meer informatie over de verkiezingen van 9 juni? Neem dat een kijkje op www.verkiezingen.fgov.be.

Contact

Burgerzaken

Nu gesloten
Adres
Markt 11 , 8647 Lo-Reninge
Tel.
058 28 80 20
stadsbestuur@lo-reninge.be

Openingsuren

Vandaag
open van 08:30 tot 12:00
Morgen
Gesloten
Meer info Burgerzaken