De Aziatische hoornaar is een invasieve wespensoort uit zuidoost-China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. De soort valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die ze gebruiken als eiwitbron. We zijn ze eigenlijk liever kwijt dan rijk, en proberen het dier actief op te sporen en te verdelgen.
Meld het dier
Denk je een nest van de Aziatische hoornaar gevonden te hebben? Meld het nest dan via www.vespawatch.be. Spot je een individuele hoornaar? Maak ook dan een melding van het dier. Waarnemingen van individuele hoornaars vertellen ons dat er een nest in de relatieve nabijheid moet zijn. Elke melding is relevant om nesten op te sporen.
Lokpotten!
Aziatische hoornaars krijg je niet zomaar te zien. Je kan ze actief lokken met een lokpot. Lees hier hoe je zelf zo'n lokpot fabriceert. Meld wekelijks hoeveel hoornaars in je lokpot terechtkomen. De site geeft je ook tips om de Aziatische hoornaar van z’n inheemse en veilige Europese tegenhanger te herkennen. Deze onschuldige soort is iets groter en lichter van kleur.
Verdelging
Van zodra je een nest meldt, en daarbij de nodige gegevens (en een foto) verstrekt, wordt je melding gevalideerd. Als het effectief om de Aziatische hoornaar gaat, dan zal een erkend verdelger langskomen en het nest verdelgen. Het stadsbestuur staat in voor de betaling.
Verdelging op eigen initiatief
Opgepast! Tussen melding en bestrijding kan vlot twee weken zitten. Dat is doorgaans geen probleem, het dier is niet agressief naar mensen toe (tenzij zijn nest verstoord wordt). Ervaar je een nest als een acuut gevaar, dan staat het je vrij om op eigen kosten de verdelging te organiseren via de brandweer (indien deze de service levert) of een erkend verdelger.
Meld wel steeds het nest zodat we correcte statistieken over de soort hebben, maar geef bij de opmerkingen aan dat het nest ‘verdelgd op eigen initiatief’ werd, om nodeloze verplaatsingen te vermijden. Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op : www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar
Nesten die uit een boom vallen, bel 112!
In het najaar durven nesten al eens uit de boom te vallen. Dat levert gevaarlijke situaties op voor mens en/of dier. Voor gevallen nesten bel je best onmiddellijk naar de brandweer (112).