Deelfietsen langs de N8

Nu ook deelfietsen langs de N8

Sinds eind februari 2023 zijn 4 bushaltes langs de N8 uitgerust met de oranje deelfietsen van Donkey Republic. Aan de bushaltes Myosotis (Veurne), de Nieuwe Herberg (Alveringem), de Gapaard (Lo-Reninge) en De Sceure (Vleteren) zal je voortaan één van de vier deelfietsen kunnen ontlenen om je reis verder te zetten.

De omliggende dorpen en toeristische bezienswaardigheden zoals het pittoreske Fintele en de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren krijgen een drop-off zone waar je je fiets opnieuw kan inleveren. Op deze locaties staan zelf geen deelfietsen, alleen als een gebruiker ze heeft achtergelaten.

In de loop van juli 2023 zullen er ook in de kernen van Lo en Alveringem enkele fietsen ter beschikking staan. De halte Gapaard zal verschuiven naar de halte militaire veldkeuken in de Romanestraat.

De deelfietsen zijn ‘bijna’ identiek aan de deelfietsen die sinds februari in Veurne, Koksijde en De Panne rondrijden. Deze fietsen kregen unieke benamingen mee zoals Chantal, d’Haese of Struise Rosse. Samen vormen ze één groot deelfietsnetwerk. Zo zal je vlot kunnen fietsen van de Grote Markt van Veurne naar de dorpen Izenberge of Pollinkhove.

Een ‘shepherd’ van de firma Donkey Republic zal de nodige reparaties uitvoeren en ook de fietsen maandelijks herverdelen over de 4 bushaltes.

Hoe kan je een fiets ontlenen?

Dat is super eenvoudig! Download de app van Donkey Republic op je mobiele telefoon, zoek de dichtstbijzijnde beschikbare Donkey Bike en huur deze in de app. Je kunt meerdere fietsen huren, voor korte of lange huurperiodes. Je ontgrendelt de fiets met de app via een Bluetooth-verbinding. Het slot opent automatisch en je kan vertrekken. Op het einde van de rit parkeer je de fiets op een parkeerlocatie en geef je het einde van de rit aan in de app.

  1. Download de nieuwe app
  2. Kies een fiets.
  3. Ontgrendel de fiets via de app.
  4. Ver- en ontgrendel de fiets zo vaak je wilt.
  5. Beëindig de huur door de fiets naar een parkeerlocatie te brengen, de fiets te vergrendelen en de huur te beëindigen in de app.

Bekijk ook eens het filmpje van Donkey

Wat kost een rit ? 

Tot eind augustus 2023 kan je gratis gebruik maken van de deelfietsen. Daarna zal je ze aan een democratische prijs kunnen huren.

De prijzen vind je terug in de app van Donkey Republic.

Voor korte ritten betaal je enkel voor de periode dat je met de fiets rijdt. Per kwartier betaal je € 0,50. Rij je langer dan 1 uur nemen de prijzen af. Voor een halve dag betaal je dan maximaal € 2,50.

Voor pendelaars zijn er speciale abonnementstarieven. Je betaalt slechts € 9 per maand voor een onbeperkt aantal ritten gedurende maximaal 1 uur. Als je € 14 per maand betaalt, kan je de fiets zelfs 12 uur per rit gebruiken voor een onbeperkt aantal ritten.

Nieuw openbaar vervoerplan in voege

Vanaf juli 2023 wijzigen verschillende buslijnen in de regio.

Er zal een sterkere busverbinding  lijn 50 inglegd worden tussen Ieper en Veurne. Deze buslijn zal ook Lo en Alveringem bedienen. Er zal ook een aanbod zijn in juli en augustus.

Op weekdagen en zaterdagen heb je een bus per uur. Op zon- en feestdagen is er een rit om de twee uur.

Vanaf september 2023 zorgt een nieuwe buslijn 503 voor schoolritten tussen Vleteren en Koksijde via Pollinkhove.

Alle informatie vind je op de site van de Lijn: https://www.delijn.be/nl/gemeenten/