Eerstelijnszone Westhoek zet in op psychosociaal welzijn

Gepubliceerd op donderdag 24 mrt 2022 om 09:10

De Covid-pandemie heeft de wereld op zijn kop gezet en laat zijn sporen na in onze samenleving. De nood aan psychosociale ondersteuning is groter dan ooit. Daarom lanceert  Eerstelijnszone Westhoek de website www.hulpvoorjou.be. Met dit platform wil de Eerstelijnszone het psychosociaal aanbod in de Westhoek meer bekendheid geven zowel bij de zorgverleners als bij personen die er nood aan hebben.  

Programma’s als Taboe en Therapie, acties als Rode Neuzen Dag en Té gek, het zijn maar enkele voorbeelden die met succes de drempel verlagen om over mentaal welzijn te praten. Mensen moeten weten dat, voor elke situatie waar je even geen uitweg meer ziet zonder hulp, voor elke bezorgdheid over jezelf of een ander, er een oplossing te vinden is. Er is in onze regio heel wat aanbod van organisaties die inzetten op mentaal welzijn, alleen is het niet altijd gemakkelijk om die op een vlotte manier te vinden.

Daar wil www.hulpvoorjou.be iets aan doen. De website richt zich in de eerste plaats naar zorgverleners, die mensen met een zorgvraag of problematiek via een beperkt aantal muisklikken tot bij de juiste hulpverlening en ondersteuning kunnen brengen. Ook voor de burger die zelf op zoek is naar antwoorden of hulp op vlak van mentaal welzijn kan dit een wegwijzer zijn.

Hoe werkt www.hulpvoorjou.be?

Op de homepagina van de website maak je de keuze tussen jongeren/kinderen en volwassenen/ouderen. Vervolgens komt de bezoeker op een pagina waar vragen en thema’s uit de leefwereld van de gekozen doelgroep opgelijst zijn. Op die vragen, vaak gebaseerd op signalen uit het werkveld, kan de bezoeker doorklikken. De volgende pagina biedt een overzicht van organisaties, verenigingen of infolijnen waar de bezoeker terecht kan voor hulp of info. Een derde optie op de homepagina geeft een overzicht van noodnummers voor dringende hulp.  

Eerstelijnszone Westhoek hoopt dat www.hulpvoorjou.be een bron van informatie en een handig werkinstrument kan zijn, om wie dit nodig heeft, snel en makkelijk te kunnen helpen. .