Individuele waterzuivering (IBA)

Heel wat woningen hebben een landelijke ligging en kunnen niet aangesloten worden op de openbare riolering. Deze woningen liggen in ‘individueel te optimaliseren buitengebied'. Bij deze woningen zal een IBA (individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater) geplaatst moeten worden.
Via het stadsbestuur kun je inschrijven om een BENOR-gekeurde IBA te laten installeren. Het stadsbestuur laat deze IBA dan op eigen kosten plaatsen en voorziet in het onderhoud ervan. De eigenaar van de woning dient een éénmalige kost te betalen. Deze kost is de brutokost - 5.000 € subsidie van Lo-Reninge = restbedrag = de éénmalige kost voor de eigenaar van de woning.
Enkel de elektriciteitskost en de ruiming van de septische put blijft voor rekening van de eigenaar of gebruiker van de woning. Indien het stadsbestuur een IBA plaatst, kan de bewoner geen vrijstelling op de gemeentelijke saneringsbijdrage op de waterfactuur genieten.

Anderzijds kan je als inwoner/eigenaar ook kiezen om zelf een IBA te plaatsen. In dat geval sta je zelf in voor de investering en het onderhoud van de IBA. Je kunt dan, mits je aantoont dat de installatie voldoet aan de wettelijke bepalingen, een vrijstelling op de saneringsbijdrage krijgen.