Maai Mei Niet! Doe jij ook mee?

Gepubliceerd op dinsdag 7 mei 2024 om 14:05

Geen zin om het gazon te maaien?  Dan hebben we goed nieuws voor jou! In mei mag je zonder schuldgevoel je grasmaaier laten staan. Door een maand niet te maaien, krijgen planten en bloemen de kans om volop te bloeien en geef je bijen en vlinders een duwtje in de rug. En dat heeft een positieve impact op de biodiversiteit en het klimaat.

In Lo-Reninge geven we alvast het goede voorbeeld.  In deze zones doen we even niets voor de natuur:

  • Noordschoteplein, Noordschote
  • OC De Zuidhoeve, Lo
  • Voormalige militaire begraafplaats Hoflandstraat, Reninge

Deze plaatsen worden trouwens aangeduid met een bordje “Hier doen we even niets…”.

Doe je ook mee aan Maai Mei Niet?  Dan laat je gewoon je grasmachine een maandje in het tuinhuis staan.  Wil je je tuin niet helemaal laten groeien, dan kan je ook met kleine ingrepen de natuur helpen. Laat een deel van je gazon wat langer worden zodat insecten, vlinders en bijen ervan kunnen genieten. Maai eens een cirkel of een hanenkam in het gras… Of haal de grasmaaier slechts één keer per maand uit in plaats van elke week. In een maand tijd kan je zo al tien keer meer bijen aantrekken. Een verbluffend resultaat! Bovendien is je gras ook beter bestand tegen de steeds toenemende droogte en hitte.

En wat na mei?  Laat om te beginnen je gazon nog een weekje staan, want van 26 mei tot 2 juni is het de Week van de Bij.  Ook daarna is gefaseerd maaien ideaal. Als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende habitats voor allerlei beestjes. Kort, regelmatig gemaaid gras levert voedsel, lang gras levert beschutting en nestplaats.

Meer info op www.maaimeiniet.be