Monument B17 Pollinkhove

Op 13 januari 1943 stortte een B-17 bommenwerper neer op de wijk Groene Boomgaard in Pollinkhove.

De B-17 steeg op van de Engelse basis Chelveston. Boven het doelwit Fives, bij Rijsel, werd het toestel door FLAK geraakt en moest hierdoor noodgedwongen de bescherming van de formatie verlaten. Rond 14.40 uur schoten Duitse achtervolgende jachttoestellen de bommenwerper, die hevig weerstand bood, genadeloos aan flarden waarna hij te pletter stortte op het grondgebied van Pollinkhove. Alle 10 bemanningsleden kwamen hierbij om. Het was de eerste B-17 die in onze provincie werd neergehaald.

De Duitsers begroeven de gesneuvelden op het plaatselijke kerkhof, in een gemeenschappelijke put, op wat stro.

Eerst dacht men dat het om elf Canadezen ging. Mevrouw Raes, die het graf netjes onderhield, kon nadien contact opnemen met de familie van de soldaten.

Na de oorlog werden de lichamen naar het Amerikaanse kerkhof van Neupré, in de Ardennen nabij Luik, overgebracht. Vijf van hen liggen inmiddels weer in Amerikaanse grond.

Opgelichte sluier
Architect Wouter Robbe ontwierp een herdenkingsmonument. Het bevindt zich op de wijk de “Groene Boomgaard” Burgweg tegenover huis met nr. 58. De ijzeren constructie stelt een opgelichte sluier voor die de geheimen van Moeder Aarde prijsgeeft. Het gedenkteken werd door gouverneur Breyne onthuld op 23 november 2003. Vijf familieleden van de navigator hebben de overtocht uit Amerika gemaakt om de volledige plechtigheid bij te wonen. De Last Post werd gebracht door klaroenspelers van de luchtmacht en “Amazing Grace” door Vlaamse doedelzakspelers. Een Seaking helikopter van de basis Koksijde strooide poppies uit boven de vele aanwezigen. Onder het monument ligt nu een gedenksteen met de namen van de tien soldaten.