Tel het verkeer in uw straat op 20 mei

Gepubliceerd op woensdag 28 apr 2021 om 13:36
Doe mee aan de vierde editie van Straatvinken

Burgers kunnen zich inschrijven om op donderdag 20 mei tussen 17 en 18 uur in hun straat het verkeer te tellen. De jaarlijkse verkeerstelling maakt voor het eerst deel uit van de ‘Week van de Straat’. Meten en inspireren is de opzet van deze week van acties voor meer leefbare straten.


Het burgeronderzoek Straatvinken  vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en loopt nog door tot 2030. Burgers vinken een uur lang in hun straat elke passerende voetganger, fietser, tram, bus, auto en bestel- en vrachtwagen af. De deelnemers worden ook uitgenodigd om via de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer verhalen over hun straat te delen en de leefbaarheid ervan te beoordelen. In 2020 namen in heel Vlaanderen meer dan 4.000 burgers deel aan de verkeerstelling. Bewoners van 1.690 straten in 273 Vlaamse gemeenten deelden maar liefst 3.167 verhalen over de leefbaarheid van hun straat. Ondanks de lockdownmaatregelen kreeg Straatvinken daarmee vier keer meer verhalen binnen dan bij de voorgaande editie.Inschrijven kan via www.straatvinken.be  

Nieuw dit jaar: Week van de StraatStraatvinken is dit jaar maar een van de evenementen tijdens de Week van de Straat, die voor het eerst georganiseerd wordt. Een overzicht van alle evenementen, waaraan iedereen kan deelnemen: 
 • Straatvinken op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur
  Duizenden burgers in heel Vlaanderen vinken een uur lang het verkeer af in hun straat. Ze tellen elke passerende voetganger, fietser, auto, bus, vrachtwagen enz. De Universiteit Antwerpen zorgt voor een haarfijne analyse van alle resultaten. Lees meer bij Straatvinken.
 • Straat-O-sfeer vanaf zondag 23 mei
  Via deze bevraging vertellen burgers aan de hand van een verhaal en de beoordeling van 20 leefbaarheidsparameters hoe ze zich voelen in hun straat. Wetenschappers van HIVA - KU Leuven en Voices That Count zorgen ervoor dat alle resultaten eenvoudig te raadplegen zijn op een online platform en geven een fijnmazig beeld van wat er leeft in onze straten en buurten. Lees meer bij straat-O-sfeer.
 • Octopusscholen tellen ook mee
  Voor de eerste keer gaan ook leerlingen en leerkrachten bij de start of het einde van de schooldag het verkeer tellen in hun schoolomgeving. Dat gebeurt in samenwerking met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes. Lees meer bij Octopusplan
 • Dinsdag 18 mei: Congres Publieke Ruimte
  Topexperts en trendsetters schetsen concrete en haalbare maatregelen waar onze publieke ruimte nood aan heeft. Lees meer bij Infopunt Publieke Ruimte.
 • Donderdag 20 mei: Congres over de 15 minutenstad
  Iedereen zou binnen 15 minuten stappen of fietsen alle dagelijkse voorzieningen moeten kunnen vinden. Lees meer bij de Vereniging voor Ruimte en Planning.