Wandelnetwerken

Stippel je graag uw eigen wandeling uit dan zijn de wandelnetwerkkaarten ideaal. Aan de hand van knooppunten bepaal je zelf je startpunt en de lengte van de route.

Wandelnetwerk IJzervallei

De stilte legt een warme deken over de dorpjes langs de IJzer. Het wandelnetwerk laat ons kennis maken met beide oevers van de IJzer. Op de jaagpaden zien we schapen grazen. Autoluwe wegen leiden ons door het natte weideland. Vaartjes, beken en grachten zorgen voor de natuurlijke afwatering naar de IJzer. Het wandelnetwerk laat ons toe ‘de schreve’ te verkennen langs smokkelpaden en charmante brugjes. In bruine kroegen en bruisende brouwerijen proeven we van de ‘couleur locale’ en levende tradities van de Westhoek.

Deze folder bevat ook 4 bewegwijzerde suggestielussen:

Beverdijkwandelroute - 8,2 km

Brabanthoekwandelroute - 6,8 km

Brouckmolenwandelroute - 8,3 km

Dode IJzerwandelroute - 7,1 km

Wandelnetwerk Hoppeland

Het grensoverschrijdende wandelnetwerk Hoppeland onthult het erfgoed en de charmes van de stad Poperinge en de glooiende hoppestreek.  In de gastvrije en pittoreske dorpjes proef je van de gastronomie, de ‘joie de vivre’ en de levende tradities van de Westhoek en Frans-Vlaanderen.  Wandel doorheen dit bosrijke gebied, stap langs de indrukwekkende hopperanken en verken de natuur langs kronkelende beken.

Wandelnetwerk De Blankaart

Op het wandelnetwerk De Blankaart (105 km) stap je vanuit Diksmuide via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpjes als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle. Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug kom je in de IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Rond het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart, staan uitkijktorens waar je ongezien naar de vele vogels kan turen. Het oorlogsverleden is nog tastbaar aanwezig. Op het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer stap je langs gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de strijd in een versteende herinnering staat gebeiteld.

Deze folder bevat ook 2 bewegwijzerde suggestielussen:

Blankaartwandelroute - 10 km - 5,5 km

Drie Grachtenwandelroute - 6,2 km

Af te halen in de dienst voor toerisme, Lauka, € 10